Thursday, October 4, 2012

ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΑ ΓΥΑΛΙΑ

Mε την έναρξη της πρεσβυωπίας μπαίνουμε σε μια διαδικασία όπου χρειαζόμαστε γυαλιά οράσεως για να μπορέσουμε να διορθώσουμε την όραση μας κοντά όπως κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η αιτία της πρεσβυωπίας είναι η ανάπτυξη σε μέγεθος του φακού που βρίσκεται μέσα στο μάτι μας, με αποτέλεσμα να μην έχει πια τη δυνατότητα και την ελαστικότητα ν’ αλλάζει το σχήμα του, έτσι ώστε να μπορεί να εστιάζει κατάλληλα. Γι αυτό το λόγο, έχουμε θολή και αδύναμη όραση, όταν κοιτάζουμε κάποιο αντικείμενο σε πολύ κοντινή απόσταση.
Σήμερα οι απαιτήσεις της καθημερινότητά μας υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα ενός γυαλιού που καλύπτει όλες μας τις ανάγκες. Τα πολυεστιακά γυαλιά είναι η λύση που θα διορθώσει την όραση μας σε όλες τις αποστάσεις κάνοντας έτσι αρκετά πιο εύκολη τη χρήση τους στις καθημερινές δραστηριότητες μας. Τα πολυεστιακά γυαλιά έχουν την δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουν τη μακρινή σας διόρθωση αλλά και την κοντινή σε ένα και μόνο ζευγάρι, βάσει της οφθαλμολογικής σας συνταγής. Όποιοι κι αν είναι οι βαθμοί σας (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας) υπάρχει πάντα ένα κατάλληλο ζευγάρι γυαλιών που μπορεί να σας προτείνει ο οπτικός σας. Τα πολυεστιακά γυαλιά θεωρούνται ότι πλησιέστερο στην φυσική όραση μετά την έναρξη της πρεσβυωπίας.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολυεστιακά γυαλιά τα τελευταία χρόνια για να καλύψουν τις προσωπικές τους ανάγκες όρασης.

Τι ακριβώς είναι τα πολυεστιακά γυαλιά και πώς λειτουργούν;
Η λειτουργία των πολυεστιακών γυαλιών είναι απλή. Η δύναμη του φακού αλλάζει σταδιακά και ομαλά από το πάνω μέρος του, που αντιστοιχεί στη μακρινή όραση, προς τα κάτω, όπου βρίσκεται η κοντινή όραση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να έχει κανείς τέλεια όραση και στις μεσαίες αποστάσεις. Το επάνω μέρος του φακού συμπεριλαμβάνει την διόρθωση για την μακρινή όραση (π.χ. περπάτημα, τηλεόραση, οδήγηση), επομένως όταν κοιτάμε ευθεία βλέπουμε ΜΑΚΡΙΑ (1,20 m και πέρα). Αν κατεβάσουμε το βλέμα λίγο κάτω βλέπουμε ΜΕΣΑΙΑ (0,45m – 1.10m) δηλαδή την απόσταση γραφείου-Η/Υ ενώ το κάτω μέρος του φακού μας επιτρέπει να δούμε ΚΟΝΤΑ (0,30m – 0.40m) και περιλαμβάνει τη διόρθωση για την κοντινή όραση (π.χ. διάβασμα). Στο μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων μας δεν χρειάζεται να σκεφτούμε ποιο μέρος του φακού θα χρησιμοποιήσουμε αφού όταν κοιτάμε μακριά τα μάτια μας κοιτάνε ευθεία και κατ’ επέκταση από το επάνω μέρος του φακού και όταν διαβάζουμε το βλέμμα μας υποσυνείδητα χαμηλώνει βλέποντας από το κάτω μέρος.
Βέβαια, αυτή η σταδιακή μεταβολή της δύναμης του φακού μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα θολά σημεία περιφερικά.
Όπως φαίνεται στο σχήμα παραπάνω, αριστερά και δεξιά του κέντρου του φακού τα κόκκινα/κίτρινα/γαλάζια πεδία είναι παραμορφώσεις.
Σήμερα, η τεχνολογία έχει αλλάξει αυτή την εικόνα με την τεχνολογία Freeform που εξασφαλίζει πολυεστιακούς φακούς με περιορισμένα σφάλματα και χαμηλό κόστος.
Μία από της βασικές διαφορές των πολυεστιακών φακών από τα διπλοεστιακά του παρελθόντος είναι το γεγονός ότι η μετάβαση της ισχύς από την μακρινή στην κοντινή ζώνη του φακού γίνεται σταδιακά, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο δύο ουσιαστικά πλεονεκτήματα:
- Πρώτον αποφεύγουμε την ορατή διαχωριστική γραμμή κατά μήκος του φακού που είναι χαρακτηριστική στα διπλοεστιακά. Εμφανισιακά οι πολυεστιακοί φακοί είναι ίδιοι με τους φακούς μονής όρασης παρέχοντας στον χρήστη τους αυξημένη αισθητική και διακριτικότητα.
- Δεύτερον τα πολυεστιακά γυαλιά παρέχουν μία επιπλέον ζώνη για την ευκρινή και άνετη όραση αντικειμένων που βρίσκονται σε ενδιάμεσες αποστάσεις δηλαδή μεταξύ ενός μέτρου και 40 εκατοστών. Στην ουσία αυτές τις αποστάσεις τις χρησιμοποιούμε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, Για παράδειγμα κατά την χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, κοιτάζοντας το ταμπλό το αυτοκινήτου κατά την οδήγηση και άλλες ενασχολήσεις όπως το μαγείρεμα, το πλέξιμο κλπ.
Πολύ σημαντικό για την επιτυχία τέτοιων γυαλιών, είναι η σωστή συνταγή του οφθαλμίατρου και βέβαια η δική μας σωστή επιλογή του σκελετού και εφαρμογή των φακών.
Όσον αφορά στην Ελλάδα όπου υπάρχει έντονος ήλιος σχεδόν όλο τον χρόνο, τα πολυεστιακά γυαλιά μπορούν να συνδιαστούν με φωτοχρωμικό υλικό που σκουραίνει όταν εκτίθεστε στον ήλιο παρέχοντας 100% απορροφητικότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία σαν να φοράτε γυαλιά ηλίου. Αντίθετα, όταν μπαίνετε σε εσωτερικούς χώρους ή κατά τη διάρκεια της νύχτας γίνεται λευκό και διαυγές.
Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει η ανάπτυξη των πολυεστιακών φακών οράσεως είναι ότι τώρα πια τα πολυεστιακά γυαλιά κατασκευάζονται εξατομικευμένα για τον κάθε άνθρωπο, έτσι ώστε να καλύπτουν στο 100% τις ανάγκες του τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και στα hobby του αλλά και στην καθημερινότητα του.

Έχω ακούσει ότι με τα πολυεστιακά μπορεί να ζαλίζεσαι. Είναι δύσκολη η συνήθειά τους;
Τα πολυεστιακά για να επιτύχουν τον σκοπό τους χρειάζεται μια σειρά από διαδικασίες. Πρώτα απ' όλα μια πρόσφατη συνταγή από τον οφθαλμίατρο. Δεύτερον σωστή επιλογή τύπου φακού με βάση τις καθημερινές σας ανάγκες. Τρίτον σωστή λήψη κέντρων και κατασκευή από τον οπτικό, και τελευταίος παράγοντας είναι η δική σας εξοικείωση. Εφόσον όλες οι προηγούμενες διαδικασίες έχουν πραγματοποιηθεί σωστά (συνταγή, τύπος φακού, κλπ.) τότε η εξοικείωσή σας θα είναι πολύ γρήγορη και συνίσταται κυρίως στο να μάθετε να τα χρησιμοποιείτε. Το ποσοστό των διοπτροφόρων που δεν μπορούν να συνηθίσουν τα πολυεστιακά με τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι μικρότερο του 1%. 

Συστήνουμε ανεπιφύλακτα Πολυεστιακά γυαλιά καθώς το ποσοστό επιτυχίας μας αγγίζει το 100% χωρίς προβλήματα προσαρμογής για τον πελάτη.
Δείτε και αυτό το βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=qZi32eQFtlo&feature=related

No comments:

Post a Comment